flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Методичні рекомендації щодо організації проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції за участю осіб, які тримаються в установах попереднього ув’язнення або установах виконання покарань

20 лютого 2014, 11:36

 

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

  Наступні рекомендації спрямовані на забезпечення проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції за участю осіб, які тримаються в установах попереднього ув’язнення або установах виконання покарань, організації взаємодії місцевих судів Дніпропетровської області, Управління Державної пенітенціарної служби України в Дніпропетровській області (далі - УДПтС), установ попереднього ув’язнення, установ виконання покарань, що знаходяться в структурі УДПтС, під час підготовки та проведення процесуальних дій в режимі відеоконференції.

     1. Обов'язки щодо здійснення організаційних заходів, пов'язаних із функціонуванням системи відеоконференції, в апеляційному суді та місцевих загальних судах покладаються на керівника апарату відповідного суду.

     2. Наказом керівника апарату суду може визначатися відповідальна особа (особи) з числа працівників апарату суду, на яку покладаються обов'язки щодо складання графіків проведення судових засідань у режимі відеоконференції, їх розміщення на офіційному веб-порталі «Судова влада України» (на веб-сторінці відповідного суду), узгодження з установами УДПтС часу проведення дистанційних судових проваджень (Додаток 1).

    Зазначений наказ погоджується з головою суду.

    3. Особа, відповідальна за здійснення організаційних заходів, пов'язаних із функціонуванням системи відеоконференції (далі – відповідальна особа), протягом робочого часу повинна забезпечити своє знаходження в зоні досяжності засобів зв'язку (стаціонарний службовий телефон, мобільний телефон), мати доступ до електронної пошти, засобів факсимільного зв'язку та мати можливість оперативно оновлювати інформацію на веб-сторінці установи.

  4. З метою забезпечення доступу до оперативної інформації щодо можливості проведення дистанційних судових проваджень апеляційним судом Дніпропетровської області, місцевими загальними судами,установами попереднього ув'язнення та установами виконання покарань складаються графіки.

  Місцевими загальними судами графіки проведення судових засідань у режимі відеоконференції складаються з урахуванням усіх судових засідань, незалежно від форми судочинства та органу, з якими здійснюється відеоконференцзв'язок (Додаток 2).

Установами попереднього ув'язнення та установами виконання покарань графіки складаються за формою, наведеною у (Додатку 3).

У графіках зазначається час початку судового засідання та його орієнтовна тривалість. Також під час складання графіків має враховуватися потреба у 10-хвилинній перерві для налаштування апаратури відеоконференцзв'язку .

  З метою забезпечення взаємного оперативного доступу до інформації графіки проведення судових засідань у режимі відеоконференції розміщуються на веб-сторінках апеляційного суду,місцевих загальних судів (офіційний веб-портал «Судова влада України») та офіційному веб-сайті УДПтС в окремому розділі.

Після внесення змін до графіку (призначення або скасування проведення судового засідання у режимі відеоконференції тощо) скорегований графік терміново розміщується на відповідних веб-сторінках.

Разом із графіками проведення судових засідань у режимі відеоконференції у відповідному розділі веб-сторінки розмішується інша інформація, яка може вплинути на дату та час призначення судового засідання (наприклад, щодо проведення ремонтних робіт, відключення електроенергії тощо).

5. З метою проведення звірки інформації щодо проведення сеансів відеоконференцзв'язку відповідальні особи апеляційного суду Дніпропетровської області та місцевих загальних судів щочетверга до 16° направляють до відповідних слідчих ізоляторів та установ виконання покарань засобами електронного зв'язку попередні графіки проведення судових засідань у режимі відеоконференції на наступний тиждень.

Після опрацювання графіків судів слідчі ізолятори та установи виконання покарань до 1000 години щоп'ятниці розміщують на офіційному веб-сайті УДПтС власні відкориговані графіки роботи на наступний тиждень. 

Порядок проведення відеоконференції

 6. Підготовка до проведення фіксації ходу і результатів процесуальних дій у режимі відеоконференції.

6.1. Секретар до початку судового засідання, під час якого проводитимуться процесуальні дії у режимі відеоконференції, зобов'язаний:

- активувати технічні засоби відеозапису, зареєструватись у системі;

- перевірити наявність вільного місця на внутрішньому носії відеозапису (не менше 10 Гб вільного місця) (тільки секретар суду, який розглядає судову справу);

- перевірити працездатність технічних засобів відеозапису, а також провести тестування пристроїв (мікрофони, камери тощо) та впевнитись, що вони працюють нормально, а відеоконференція і її запис здійснюється правильно.

6.2. У разі виявлення ознак непрацездатності технічних засобів відеозапису, а також у випадку неможливості налагодження їх коректної роботи, секретар зобов'язаний терміново повідомити про такі обставини головуючого (слідчого суддю), адміністратора та керівника апарату суду.

При цьому секретар складає акт, який підписується керівником апарату суду, а також секретарем та адміністратором та долучається до матеріалів справи (кримінального провадження).

7. Порядок фіксації ходу і результатів процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції

7.1. Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються судом, який розглядає справу (матеріали кримінального провадження), за допомогою технічних засобів відеозапису та комплексу для фіксації судового процесу одночасно. Здійснення фіксації забезпечується секретарем та починається з моменту оголошення головуючим (слідчим суддею) про початок її проведення.

7.2. Під час відеоконференції секретарем здійснюється поточний контроль якості звуку і відео та контроль працездатності технічних засобів відеозапису шляхом спостереження за їх роботою.

У разі необхідності перевірки справності технічних засобів секретар залучає адміністратора.

7.3. Використовувані (застосовувані) в судовому засіданні (дистанційному судовому провадженні) технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку. Учасникам судового процесу (кримінального провадження) має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання (судового провадження), ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов'язки, передбачені процесуальним законодавством.

7.4. Для якісної організації запису всі учасники судового засідання (судового провадження) повинні висловлюватися голосно і виразно. У разі необхідності секретар звертається до головуючого (слідчого судді) з проханням звернутися до учасників відеоконференції говорити голосніше або змінити місце власного розташування, у разі нечіткого зображення.

7.5. При виявленні технічних неполадок, що перешкоджають проведенню процесуальної дії, в ході підготовки системи, до та під час її проведення секретар негайно інформує про це головуючого (слідчого суддю), а адміністратор - про терміни відновлення працездатності технічних засобів відеозапису.

При цьому адміністратор складає акт про виявлені технічні неполадки, які перешкоджають проведенню процесуальних дій, який підписується керівником апарату суду, а також секретарем та адміністратором та долучається до матеріалів справи (кримінального провадження)

У разі неможливості проведення процесуальної дії в режимі відеоконференції у зв'язку з обставинами, які виключають можливість її проведення (тривала хвороба учасника судового процесу, наявність відповідного клопотання до суду тощо), а також у випадку наявності технічних неполадок, що перешкоджають проведенню процесуальної дії в режимі відеоконференції, суди повідомляють один одного про це засобами телефонного зв'язку шляхом направлення телефонограми, яка складається секретарем та приєднується до матеріалів справи (кримінального провадження).

7.6. Після закінчення проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції секретар повинен:

- здійснити запис відеофонограми на носії відеозапису, створивши архівну та робочу копії;

- перевірити якість запису архівної копії;

- архівну та робочу копії долучити до матеріалів справи (кримінального провадження);

- вилучити відеограму з технічного засобу відеозапису.

У випадку продовження процесуальних дій у режимі відеоконференції секретар повинен здійснити дозапис наступної процесуальної дії на робочу і архівну копії DVD-дисків з відеограмою.

Архівна копія передається до архіву того суду, який проводив процесуальні дії у режимі відеоконференції, після закінчення судового розгляду справи (матеріалів кримінального провадження) в суді відповідної інстанції.

7.7. Шляхом перегляду відеофонограми секретар повинен впевнитись, що її запис здійснено коректно і вона придатна для подальшого використання. В разі виявлення порушень повинен негайно повідомити про недоліки некоректного запису головуючого (слідчого суддю), про що складається акт, який підписується керівником апарату суду, адміністратором, секретарем та долучається до матеріалів справи (кримінального провадження).

7.8. Секретар не повинен залишати без нагляду технічні засоби відеозапису, передавати іншим особам пароль та/або електронний ключ, допускати інших осіб до роботи з технічними засобами відеозапису, крім випадків, передбачених процесуальним законодавством.

7.9. Після закінчення процесуальної дії у режимі відеоконференції секретар зобов'язаний заблокувати технічні засоби відеозапису або вийти з відповідної програми.

7.10. Файл із записом відеоконференції зберігається тимчасово на технічному засобі відеозапису та не може бути видалений до моменту створення архівної та робочої копії.

8.  Створення робочої та архівної копії

8.1. Примірники відеофонограми записуються у вигляді архівної та робочої копій на

окремі DVD-диски для лазерних систем зчитування об'ємом 4,7 Гб (далі - DVD-диски). Для кожної судової справи (матеріалів кримінального провадження) виділяються два DVD-диски: один - для архівної копії, другий - для робочої копії. У разі, якщо відеофонограми не вміщуються на один DVD-диск, виділяються додаткові DVD-диски.

8.2. До початку судового засідання секретар повинен отримати нові компакт-диски для архівної та робочої копій, про що робиться запис у Журналі обліку видачі та повернення компакт-дисків.

8.3. Запис робочої та архівної копій здійснюється секретарем з технічного засобу відеозапису на компакт-диски.

8.4. Компакт-диски з робочою та архівною копіями пакуються в окремі конверти, які маркуються таким чином:

- архівна копія № ___ (робоча копія № ___);

- номер справи (матеріалів кримінального провадження);

- позначення - "відеофонограма";

- дати проведення процесуальних дій;

- прізвище, ім'я, по батькові головуючого;

- підпис секретаря;

- об'єм відеофонограм (Гб/Мб).

 

Завдання та обов'язки відповідальних осіб під час визначення дати та часу здійснення дистанційного судового провадження

9. Відповідальна особа суду під час судового засідання зобов'язана забезпечити наявність у суддів (за їх дорученням - секретарів судового засідання або помічників суддів) актуального графіку проведення судових засідань у режимі відеоконференції відповідного суду та графіків, складених слідчим ізолятором (установами виконання покарань, за потреби - іншими судами).

10.         Отримавши повідомлення судді про дату, час та орієнтовну тривалість запланованого дистанційного судового провадження відповідальна особа суду:

10.1 терміново засобами телефонного зв'язку повідомляє про це відповідальну особу слідчого ізолятору (установи виконання покарань, за потреби - іншого суду);

10.2. отримує підтвердження щодо можливості проведення дистанційного судового засідання у вказану дату та час;

10.3. повідомляє суддю про підтвердження включення дати та часу дистанційного судового провадження до графіків суду та слідчого ізолятору (установи виконання покарань або іншого суду);

10.4. невідкладно вносить зміни до графіку суду та розміщує його на веб-сторінці суду.

11.У разі отримання від відповідальної особи слідчого ізолятору або іншого суду повідомлення про неможливість проведення судового засідання у режимі відеоконференції у визначений суддею час, відповідальна особа суду невідкладно вживає заходів щодо погодження іншого часу проведення дистанційного судового
провадження.

 

Розсилка повідомлень про проведення дистанційного судового провадження

 

12. Після узгодження дати та часу проведення судового засідання у режимі відеоконференції суд направляє до слідчого ізолятору (установи виконання покарань) вимогу щодо забезпечення проведення дистанційного судового провадження (Додаток 4), яку до закінчення робочого дня пересилає засобами електронного зв'язку з наступним підтвердженням в паперовому вигляді.

Ухвалу про здійснення дистанційного судового засідання суд до закінчення робочого дня пересилає засобами електронного зв'язку (з наступним підтвердженням в паперовому вигляді) відповідному прокурору.

 

 

Вирішення інших питань, пов'язаних з проведенням відео конференцій

 

13. У разі виникнення обставин, що перешкоджають проведенню відеоконцеренції (відключення електроенергії, інші аварійні ситуації тощо) відповідальні особи місцевих загальних судів та установ Державної пенітенціарної служби невідкладно повідомляють про це усім зацікавленим органам.

14. У разі відкладення судового засідання у зв'язку з хворобою, терміновим відрядженням судді суд повідомляє про це слідчий ізолятор (установу виконання покарань, у разі потреби - інший суд) листом за підписом голови або заступника голови суду.


 

Додаток № 1

 

НАКАЗ

«___»__________2013 р.

№____

м. Дніпропетровськ

Про покладення обов’язків

щодо здійснення організаційних заходів,

пов’язаних із функціонуванням

системи відеоконференції

            З метою забезпечення взаємодії між ___________________ районним судом Дніпропетровської області та Дніпропетровським слідчим ізолятором Управління Державної пенітенціарної служби України в Дніпропетровській області, іншими місцевими загальними судами,

 НАКАЗУЮ:

1.      Покласти на помічника голови суду ____________ обов’язки щодо організації взаємодії між _____ районним судом Дніпропетровської області та Дніпропетровським слідчим ізолятором Управління Державної пенітенціарної служби України в Дніпропетровській області, іншими місцевими загальними судами.

2.      Помічнику голови _____ забезпечити:

-          Оперативне внесення інформації до графіку проведення судових засідань у режимі відеоконференції;

-          Оперативну передачу головному спеціалісту з інформаційних технологій графіку проведення судових засідань у режимі відеоконференції для розміщення на веб-сторінці суду;

-          Невідкладне надання суддям на їх вимогу актуальних графіків ___________ районного суду Дніпропетровської області та Дніпропетровського слідчого ізолятору Управління Державної пенітенціарної служби України в Дніпропетровській області проведення судових засідань у режимі відеоконференції ( графіків роботи інших судів).

3.      Попередити помічника голови ___________ про обов’язок протягом робочого часу забезпечити своє знаходження в зоні досяжності засобів зв’язку (стаціонарний службовий телефон, мобільний телефон).

4.      Головному спеціалісту з інформаційних технологій _____________ забезпечити невідкладне розміщення та оновлення графіку проведення судових засідань у режимі відеоконференції на веб-сторінці суду.

5.      Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

  

Погоджено:

 Голова суду

 Керівник апарату суду

 З наказом ознайомлені:

  


 

Додаток № 2

 

 

Графік

проведення судових засідань у режимі відеоконференції ________ районного суду Дніпропетровської області

З «___»______ по «___»______ 2013 року

зал судових засідань №_____

Відповідальна особа ________ (р.т.______)

 

№ п/п

Дата та час проведення

Суддя (ПІБ)

За справою

Стаття / суть справи

Форма судочинства

Примітки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Додаток 3

Графік

проведення засідань у режимі відеоконференції

_______________ Управління Державної пенітенціарної

                                  (назва установи)

служби України в Запорізькій   області

 

з «_____» _______________ по «_____»_______________ 2013 року

 кімната № _________

відповідальна особа__________________________ р.т.(___) ____________________

 

Дата проведення

Час проведення

Назва суду

Суддя

(ПІБ)

Обвинувачений

Стаття КК України

Примітки

1.

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Додаток № 4

 

Зразок вимоги щодо проведення дистанційного судового провадження

 

 

«___»_______2013 р. №_____                                           Начальнику

Дніпропетровського СІЗО

Биховцю М.В.

 

Повідомляємо, що до _________ районного суду м. Дніпропетровська надійшли матеріали кримінального провадження №___________ відносно ____________за ст.. ___ КК України.

Розгляд матеріалів призначено на «___»______ 2013 р. на __ та відбудеться за адресою : ____________ (зал судових засідань №__). Орієнтована тривалість засідання ___год. ____хв.

У відповідності до ч.6 ст. 336 КПК України, прошу забезпечити технічну можливість проведення дистанційного судового провадження та виконати вимоги, передбачені ч. 4 ст. 336 КПК України.

 

Суддя                                                                        Підпис